Izba Staropolska firmy Celebra przygotowała mieszkańcom Elbląga niespodziankę.
Otóż w dniach od 16 do 20 listopada gośćmi Izby będzie kapela góralska z Białego Dunajca. Na te dni restauracja przygotowała specjalne menu ze specjałami kuchni góralskiej. Można będzie skosztować między innymi: "kwaśnicy, oscypków smazonych z zurawinami, zeberek pieconych z grulami i kapustom, klusky mysiatej, bombolków z miodem". Jak mówi właściciel firmy, Pan Lesław Wyszyński, są to pierwsze spotkania z kuchnią regionalną, które są wstępem do cyklu prezentacji innych regionów. Kuchnia polska wszak składa się z kuchni regionalnych.
W progu Gości będą witali górale "herbatą z prondem", a w trakcie spotkania prócz prezentacji dań kuchni góralskiej, będzie grała kapela, górale będą zabawiali Gości opowiadaniem, tańcami a żywy
charakter mieszkańców gór pozwala spodziewać się jeszcze innych niespodzianek... Celem spotkań jest przybliżenie i kuchni i obrzędów folkloru góralskiego, kultywowanego na co dzień w rodzinach.
Muzykanci kapeli posługują się gwarą, więc Izba Staropolska przygotowała na tę okazję słownik gwary i tekst piosenki do nauki.
Zaś w ciągu dnia kapela będzie jeździła wozem konnym po mieście, przygrywając i zapraszając Gości w progi Izby Staropolskiej.
"Miyły Gościu siadoj za stoł, a dychni sobie. Pojys se do syta, łobicujym Tobie."
Anna Selke
komentarze archiwalne
|